Ντοκυματέρ: Το χρήμα και η διαδρομή του
Κατηγορία ΤΑΙΝΙΕΣ
MUSSELS, COINS AND POSTING LINES - THE CULTURAL HISTORY OF MONEY

Έτος παραγωγής: (2002)

Παρακολουθούμε την ιστορία του χρήματος, από τα πρώτα νομίσματα έως τις σύγχρονες χρηματαγορές του Λονδίνου.

Δείτε το Ντοκυματέρ:
 
 

Μάρκετινγκ: Αρχές-Στρατηγικές-Εφαρμογές
Κατηγορία ΒΙΒΛΙΑ
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016 20:00

Μάρκετινγκ: Αρχές-Στρατηγικές-Εφαρμογές

Συγγραφείς: Τζωρτζάκη Αλεξία Μαίρη, Δημητριάδης Σέργιος

Το βιβλίο "Μάρκετινγκ: Αρχές-Στρατηγικές-Εφαρμογές" παρουσιάζει το ακόμη άγνωστο και παρεξηγημένο αντικείμενο του μάρκετινγκ και προσφέρει στο ελληνικό εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τοπίο μια πρόταση σύγχρονη που συνδέει τη θεωρία με την πράξη.

Περιλαμβάνει πολλά, επίκαιρα και ελληνικά παραδείγματα, μελέτες περίπτωσης και εργασίες, για την καλύτερη αφομοίωση των εννοιών και την πρακτική εφαρμογή τους. Μέσα από μια συγκροτημένη δομή, καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ, δίνοντας τα βήματα για τη δημιουργία της στρατηγικής μάρκετινγκ.

Η πρόταση αυτή είναι ιδανική για τους φοιτητές και τους εκπαιδευτές τους, για τα στελέχη σε επαγγελματική κατάρτιση όσο και για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μάρκετινγκ για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Οι Φιλόσοφοι του Οικονομικού Κόσμου
Κατηγορία ΒΙΒΛΙΑ
Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 11:39

Οι Φιλόσοφοι του Οικονομικού Κόσμου

Η ΖΩΗ, ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Robert Heilbroner  / Εκδόσεις: Κριτική

Οι Φιλόσοφοι του Οικονομικού Κόσμου είναι ένα κλασικό best seller που όχι μόνο μας επιτρέπει να δούμε την ιστορία μας σε βάθος, αλλά μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα την εποχή μας. Το θέμα του είναι το κοινό ενδιαφέρον των μεγάλων της οικονομικής σκέψης: η προσπάθεια κατανόησης του τρόπου λειτουργίας μιας καπιταλιστικής κοινωνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Κανένας μας δεν μπορεί να ξέρει από πού προέρχεται αν δεν γνωρίζει τις πηγές των βασικών ιδεών που διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης μας. Οι φιλόσοφοι του οικονομικού κόσμου φωτίζει τις οικονομικές ιδέες που μας επηρεάζουν". (LESTER THUROW)
"Η νέα έκδοση του βιβλίου του R. Heilbroner Οι φιλόσοφοι του οικονομικού κόσμου θα εμπνεύσει μια νέα γενιά οικονομολόγων." (PAUL SAMUELSON)
"Ένα λαμπρό επίτευγμα." (JOHN KENNETH GALBRAITH)

Deux Jours, Une Nuit
Κατηγορία ΤΑΙΝΙΕΣ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 07:39

Deux Jours, Une Nuit

Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα
Deux Jours, Une Nuit

Γαλλοβελγική ταινία, σκηνοθεσία Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν με τους: Μάριον Κοτιγιάρ, Φαμπρίτσιο Ρονγκιόνε, Κατρίν Σαλέ
 
 Η Σάντρα (Μαριόν Κοτιγιάρ - Marion Cotillard), είναι μία νεαρή σύζυγος και μητέρα, η οποία εργάζεται σ' ένα εργοστάσιο φωτοβολταϊκών σε μία μικρή πόλη του Βελγίου. Κατά την απουσία της σε αναρρωτική άδεια, το αφεντικό της συνειδητοποιεί ότι μπορεί να καλύψει τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες και χρηματικά μπόνους.
 
Καλεί λοιπόν τους συναδέλφους της Σάντρας και τους ανακοινώνει την απόφαση του. Η μοίρα πλέον της νεαρής κοπέλας βρίσκεται στα χέρια των δεκαέξι (16) εργατών - συναδέλφων της. Αυτοί είναι οι οποίοι πλέον καλούνται να αποφασίσουν αν θα αρνηθούν τα μπόνους τους για να κρατήσει τη δουλειά της η Σάντρα.
 
  Ο σκηνοθέτης της ταινίας ,Ζαν-Πιέρ Νταρντέν αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, να παρουσιάσουμε έναν άνθρωπο, που περιθωριοποιήθηκε γιατί θεωρήθηκε αδύναμος. Η ταινία εξυμνεί το «μη αποδοτικό» χαρακτήρα, που βρίσκει τη δύναμη και το θάρρος να παλέψει μαζί με τον άνθρωπο του. Το γενικό πλαίσιο της ταινίας είναι η εμμονή με την αποδοτικότητα και ο βίαιος ανταγωνισμός μεταξύ συνεργατών, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Δείτε το trailer της ταινίας :
 

Βιβλίο & Ταινία: Το Μεγάλο Σορτάρισμα
Κατηγορία ΒΙΒΛΙΑ
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 17:53

Βιβλίο & Ταινία: Το Μεγάλο Σορτάρισμα

Το Μεγάλο Σορτάρισμα: Ποντάροντας στην οικονομική καταστροφή

Το Μεγάλο Σορτάρισμα αφηγείται πώς τέσσερις μη «ειδήμονες» στα υψηλά χρηματοοικονομικά, προέβλεψαν την φούσκα της αγοράς ακινήτων στην Αμερική πριν από οποιονδήποτε άλλο. Και βγήκαν κερδισμένοι...

Το διεθνές best seller του Michael Lewis «Το μεγάλο σορτάρισμα: Ποντάροντας στην οικονομική καταστροφή» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Άνταμ ΜακΚέι και κυκλοφορεί σε μετάφραση του Νίκου Ρούσσου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με νέο εξώφυλλο με το εικαστικό της ταινίας.

Με πρωταγωνιστές τους Κρίστιαν Μπέιλ, Στιβ Καρέλ, Μπραντ Πιτ και Ράιαν Γκόσλινγκ «Το μεγάλο σορτάρισμα» θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 7 Ιανουαρίου 2016 από την UIP.

 Δείτε το trailer της ταινίας.

 

Red Obsession (documentary)
Κατηγορία ΤΑΙΝΙΕΣ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 09:04

Red Obsession (documentary)

Red Obsession των David Roach & Warwick Ross 
Διάρκεια: 75΄

Οίνος ευφραίνει καρδίαν , με τα περίφημα κρασιά των Chateau του Μπορντό να γίνονται το απόλυτο status symbol στην Κίνα, τη ζήτηση να ξεπερνά την παραγωγή και τις τιμές να φτάνουν σε πραγματικά... αστρονομικά επίπεδα. Στο ντοκιμαντέρ των David Roach και Warwick Ross «Red Obsesssion», το κρασί γίνεται ο συνδετικός κρίκος για δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες αλλά κι ένας πολύ διαφωτιστικός τρόπος να δούμε πόσο τρελά λειτουργεί η αγορά...

Τα αντικείμενα μελέτης είναι αρκετά όπως η φύση ως παραγωγικός συντελεστής, ο προσδιορισμός της τιμής, η σχέση ποιότητας και τιμής, η καταναλωτική συμπεριφορά, το marketing, η σημασία της ετικέτας, ο κύκλος ζωής του προϊόντος κ.α...

Δείτε το trailer:

Διευρύνεται το χάσμα πλουσίων-φτωχών στις ΗΠΑ
Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών είναι ένας οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, που αυτοπροσδιορίζεται ως «το πρώτο προοδευτικό πολλαπλών θεμάτων think tank της Ουάσιγκτον» που απαρτίζεται από «μια κοινότητα ακαδημαϊκών και σχεδιαστών πολιτικών εκστρατειών». Προσφάτως, ολοκλήρωσαν μια έκθεση - καταθλιπτική μεν αλλά με εκπλήξεις δε. Ο τίτλος της; «Οι 400 της λίστας Forbes... και εμείς οι υπόλοιποι» και αφορά ακριβώς αυτό που λέει. Το Ινστιτούτο έριξε μια ματιά στα κέρδη των σούπερ πλούσιων που καταφέρνουν να φτάσουν στη λίστα Forbes 400 και τα συνέκριναν με εκείνα των υπολοίπων στη χώρα. 

Μάλιστα, για να απεικονίσει με πιο «ανάγλυφο» τρόπο το συμπέρασμά του, το Ινστιτούτο αναδεικνύει μερικά αρκετά εντυπωσιακά στοιχεία και τα συνδέει με χρήσιμα διαγράμματα. Για παράδειγμα, οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Αμερική «έχουν συνολικά περισσότερα πλούτη από το 61% του αμερικανικού πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα, δηλαδή περίπου 70 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 194 εκατομμύρια ανθρώπους», ή περισσότερα από τον πλούτο των πληθυσμών του Καναδά και του Μεξικού μαζί. Τα μέλη της λίστας Forbes 400 ελέγχουν επίσης περισσότερα πλούτη από όλους τους μαύρους της Αμερικής.

Όσο πιο ψηλά στην πυραμίδα του πλούτου πας, τόσο πιο σοκαριστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία. Οι 20 πιο πλούσιοι στη λίστα του Forbes «έχουν περισσότερο πλούτο από το 50% των φτωχότερων Αμερικανών συνολικά, δηλαδή από 152 εκατομμύρια ανθρώπους σε 57 εκατομμύρια νοικοκυριά».

Στο συγκεκριμένο 0,000001% («μια ομάδα που μπορεί να χωρέσει άνετα σε ένα πολυτελές τζετ Gulfstream G650» σύμφωνα με την έκθεση) συμπεριλαμβάνονται οι Mark Zuckerburg του Facebook, Jeff Bezos του Amazon, και Phil Knight της Nike - πολυδισεκατομμυριούχοι που κατάφεραν να αποκτήσουν απίστευτα πλούτη χτίζοντας επιχειρηματικές αυτοκρατορίες. Σε αυτήν όμως την ομάδα, βρίσκονται επίσης εννέα κληρονόμοι (η μελέτη τους αποκαλεί κληρονόμους «από οικογένειες με πλούτο δυναστειών»: δυο αδέρφια Koch, τέσσερις Waltons (της Walmart) και τρία παιδιά της αυτοκρατορίας της Mars.

Η μελέτη διερευνά, εν συντομία, τρόπους προκειμένου να κλείσει το χάσμα, για παράδειγμα μέσω της εξαφάνισης των φορολογικών παραδείσων και άλλων «οδών διαφυγής πλούτου» που βοηθούν τους πλούσιους να κρύψουν τα τρισεκατομμύρια δολάριά τους. Οι συντάκτες προτείνουν επίσης την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στους πλουσίους.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση:

http://www.ips-dc.org/billionaire-bonanza/

πηγή: vice.com/gr/

 

Keynes vs Hayek
Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 09:25

Keynes vs Hayek

Ο John Maynard Keynes (5 Ιουνίου 1883 - 21 Απριλίου 1946) ήταν Άγγλος οικονομολόγος, μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ανώτατος κρατικός υπάλληλος. Δημιούργησε, με τα έργα του και τους οπαδούς του, τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη.

Ο Keynes πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν μέρος του ελλείμματος ζήτησης που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει την οικονομία μακριά από μια θέση ισορροπίας πλήρους απασχόλησης. Οι δημόσιες δαπάνες μπορεί να ξοδεύονται ως επιδόματα ανεργίας κτλ., αλλά ο κύριος στόχος δεν είναι η αναδιανομή αλλά η επανόρθωση της ισορροπίας. Μάλιστα η αύξηση της φορολογίας σε περιόδους κρίσης είναι πλήρως αντίθετη στη νοοτροπία του Keynes ο οποίος ζητά αύξηση των ελλειμμάτων στις κρίσεις, τα οποία χρηματοδοτούνται από πλεονάσματα στις καλύτερες εποχές.

Ο Φρίντριχ Χάγιεκ (Friedrich August Hayek)   (Βιέννη 8 Μαΐου 1899  Φράιμπουργκ 23 Μαρτίου1992), που γεννήθηκε στην Αυστροουγγαρία  και κατόπιν έγινε Βρετανός, ήταν οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και φιλόσοφος, γνωστός για την υπεράσπιση του κλασικού φιλελευθερισμού. Ο Χάγιεκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους] και πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα. Μαζί με τον μέντορά του Λούντβιχ φον Μίζες, συνέβαλε σημαντικά στη λεγόμενη Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης. Η ερμηνευτική του Χάγιεκ σχετικά με το πώς η αλλαγή των τιμών παρέχει πληροφορίες που επιτρέπουν στα άτομα να συντονίζουν τα σχέδιά τους, θεωρείται ευρέως ως μια σημαντική σύλληψη της οικονομικής επιστήμης.

Μελετήστε τις απόψεις τους με τα παρακάτω  διασκεδαστικά και σε ρυθμούς rap βίντεο (ρυθμίστε για Αγγλικούς υπότιτλους):

 

Thomas Piketty : Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα
Κατηγορία ΒΙΒΛΙΑ
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 19:10

Thomas Piketty : Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα

Τίτλος : Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα

Συγγραφέας : Thomas Piketty

Εκδόσεις : ΠΟΛΙΣ

Το "Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα" ανανεώνει τη σύγχρονη οικονομική σκέψη και τις προοπτικές της, με τον ίδιο τρόπο που το ομότιτλο έργο του Καρλ Μαρξ το είχε κάνει τον 19ο αιώνα. Ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε αρχικά από τη μείωση των ανισοτήτων. Οι πόλεμοι προκάλεσαν μια χωρίς προηγούμενο ανακατανομή του συσσωρευμένου πλούτου. Η ανάπτυξη, όμως, σε συνθήκες ειρήνης οδήγησε στην αύξηση των ανισοτήτων, καθώς η απόδοση του κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα, ένα νέο φαινόμενο επιτείνει τις ανισότητες: η εκτόξευση, πέρα από κάθε λογική, των αμοιβών της ελίτ των μάνατζερ. Επιπροσθέτως, οι μεγάλες περιουσίες εξασφαλίζουν τόσο υψηλότερες αποδόσεις όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική συσσώρευση πλούτου. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής διεύρυνση των ανισοτήτων, που ξαναφέρνει τον κόσμο μας στο ακραίο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι αρχές της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης υποχωρούν.

Ο Πικετύ δεν περιορίζεται στην επιστημονική περιγραφή, αλλά επιχειρεί μια μείζονα πολιτική παρέμβαση. Η απάντησή του διατυπώνεται με μαχητική ενάργεια: χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στο κεφάλαιο. Αυτό αποτελεί επείγουσα ανάγκη, καθώς η αύξηση των ανισοτήτων συνιστά άμεση απειλή για τη δημοκρατία.

Με την οξυδέρκεια, τον όγκο των δεδομένων, την εμβρίθεια και την ιστορική του εμβέλεια, αλλά προπάντων με την καθαρή ματιά του στις μεγάλες αόρατες δυνάμεις της οικονομίας και της ιστορίας, που καθορίζουν την εξέλιξη των κρατών και των κοινωνιών, το "Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα" είναι το επιβλητικότερο έργο επιστημονικής έρευνας στις οικονομικές σπουδές του αιώνα μας, αυτού του αιώνα που άρχισε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη δημιουργία της πρώτης στην ιστορία πραγματικά παγκόσμιας αγοράς κεφαλαίων. Πέρα από αυτό, όμως, ο Πικετύ αναβαπτίζει τα οικονομικά στις θεμελιακές τους καταβολές: υπενθυμίζει την αδιάσπαστη σύνδεσή τους με τον χώρο των κοινωνικών επιστημών και καταρρίπτει τον μύθο της αποσύνδεσης της οικονομικής ανάλυσης από την πολιτική.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Margin Call
Κατηγορία ΤΑΙΝΙΕΣ
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 12:29

Margin Call

Margin Call (Ο δρόμος του χρήματος)

ΗΠΑ, 2011. Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζέι Σι Τσάντορ. Ηθοποιοί: Κέβιν Σπέισι, Τζέρεμι Αϊρονς, Πολ Μπέτανι, Ζάκερι Κουίντο, Ντέμι Μουρ, Στάνλεϊ Τούτσι. 109'

Eντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζέι Σι Τσάντορ, που επιχειρεί να καταγράψει το οικονομικό Κραχ του 21ου αιώνα με τη στιβαρότητα των πολιτικών θρίλερ των 70ς.

Κατά ένα μέρος θρίλερ, κατά ένα μέρος μελέτη χαρακτήρων και κατά ένα μέρος κατηγορητήριο για την ανεξέλεγκτη απληστία στο σημερινό οικονομικό σύστημα, το Margin Call αποτελεί ένα δυνατό δράμα που μιλάει έξυπνα για την εποχή που ζούμε.

Μετά την απόλυσή του, ένας υπάλληλος κολοσσιαίας αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας παραδίδει στον μαθητευόμενό του data που θεωρεί άκρως επικίνδυνα. Ο νεαρός ψάχνει τα στοιχεία και βρίσκεται μπροστά στον εφιάλτη που ξημέρωσε το 2008 για όλο τον κόσμο: την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα. Η εταιρία του είχε προβεί σε αλόγιστη χρήση δομημένων επενδυτικών προϊόντων (που εξαρτώνταν άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τις ήδη προβληματικές τράπεζες) κι αυτός ο φαύλος κύκλος θα ξέσπαγε σε λίγες ώρες σ' ένα τοξικό "ντόμινο" αλυσιδωτών αντιδράσεων και στην πτώχευση εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρακολουθούμε τις 36 ώρες πριν το μεγάλο Κραχ. 

 

Δείτε το trailer της ταινίας: